INTERTEXT

De laatste koningin

TIJDGEEST

Een perspectief op mens en tijd

Rik Torfs

In Tijdgeest beschrijft Rik Torfs de speerpunten, vooroordelen en taboes van ons hedendaagse levensgevoel. Hij bestudeert hoe ze doordringen in alle grote thema’s van het moderne leven, zoals de vrijheid van meningsuiting en haar grenzen, de nieuwe invulling van de zeven hoofdzonden, het geloof in de wetenschap, de angst voor het ongrijpbare en de kracht van het slachtofferschap.

Rik Torfs is hoogleraar kerkelijk recht en schrijver. Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder een roman, en hield lezingen in veertig landen op vijf continenten. Hij was rector van de ku Leuven en senator.

Uitgeverij Ertsberg | Vormgeving Intertext | Cover Shortlife.nl | ISBN 978 94 64369 88 5

De laatste koningin

NIET NORMAAL

Overleven in je hoofd en in de wereld

Ann Ceurvels en Tania Poppe

‘Niet normaal?’ Aan de lopende band maken we mensen wijs dat er iets mis is met wie ze zijn. Voor volwassenen en kinderen die leven met een ontwikkelingsverschil (zoals ASS of ADHD) of een overlevingspatroon (bijvoorbeeld perfectionisme of zelfmutilatie) is dat gevoel een dagelijkse realiteit die weegt op hun geluk. Vinden we dat dan wel normaal? Tania Poppe en Ann Ceurvels begeleiden in hun praktijken mensen die zich niet normaal voelen of dat label dragen. Uit hun praktijkervaringen destilleerden zij een methode (het BEN-model) die inzicht biedt in hoe dat komt en hoe je je eigen plek vindt ten aanzien van de heersende normen. Welke rol spelen je hersenen? Hoe maakt je eigen verhaal je tot wie je bent? En wie bepaalt er wat wel of niet normaal is? Aan de hand van persoonlijk getuigenissen wordt duidelijk wat aan de binnenkant leeft, maar aan de buitenkant niet zichtbaar is. De tekeningen van Greet Geuns laten op een unieke manier zien hoe lastig het is dat woelige innerlijke proces te laten harmoniëren met de buitenwereld. De getuigenissen komen tot leven door de cameralens van Sarah De Keyser.

Ann Ceurvels en Tania Poppe staan samen op de planken als De LeesBeesten en acteerden beiden op televisie en op het witte doek. Daarnaast begeleiden ze, elk vanuit hun eigen invalshoek, mensen die zich ‘Niet Normaal’ voelen of dat label dragen. Vanuit de ervaringen in hun praktijk ontwikkelden ze een methode die zichtbaar maakt wat aan de binnenkant soms diep verstopt zit. Zo hopen ze een ‘nieuw normaal’ te creëeren waarin iedereen een eigen plek vindt en zijn unieke zelf kan zijn.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Katrien Van de Vijver | ISBN 978 90 5240 073 0

De laatste koningin

Vrijheid/Veiligheid

Mark Elchardus

Onze verdeeldheid leidt steeds minder tot dialoog. Een kleine minderheid wil de meerderheid het zwijgen opleggen. De democratie en de rechtsstaat zijn daar het slachtoffer van. Zelfs wetenschappelijke tijdschriften en rectoren van onze universiteiten verdedigen niet langer vrij onderzoek en vrijheid van meningsuiting.

Elchardus brengt verslag uit over die ontwikkeling, in columns geschreven naar aanleiding van ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen met grote gevolgen. Feiten dienen onze opvattingen te veranderen. Dat heet verlichting. Doen ze dat niet, dan worden we wereldvreemd. Dit boek is de neerslag van een vreedzaam, geduldig verzet tegen de inmiddels wereldvreemde, maar dominante minderheid die haar opvattingen aan de feiten wil opleggen, die blind is voor alles wat niet bij haar opvattingen past.

Mark Elchardus doceerde sociologie aan de Brown University (vs) en de Vrije Universiteit Brussel. Hij was actief in het middenveld en schreef talrijke wetenschappelijke artikels en boeken. Hij schreef de bestseller Reset en is columnist van De Morgen.

Uitgeverij Ertsberg | Vormgeving Intertext | Cover Mario Debaene | ISBN 978 94 64369 91 5

De laatste koningin

VERLOREN

Ingrid Vander Veken

Voor Liesje Andriesse en haar zoontje eindigt een vier jaar durende vlucht voor het nazi-geweld in Auschwitz. Als Ingrid Vander Veken haar nagelaten oorlogsbrieven in handen krijgt, weet ze: dit verhaal moet worden verteld.

Wie was deze jonge joodse vrouw? Welk geheim heeft haar broer zijn hele leven met zich meegedragen? Wat heeft zich afgespeeld in de stilte van haar laatste jaren? Op zoek naar antwoorden vindt de auteur de laatste getuigen terug en stoot zij op de sporen die dit drama ook in hun levens heeft nagelaten. Van Nederland en België vertakt haar boek zich naar Frankrijk, Spanje en Portugal, Engeland en de Verenigde Staten. En naar Indonesië, waar Liesjes ouders en broer, op de vlucht voor de kampen in Europa, terechtkomen in jappenkampen.

Verloren is een tragisch levensverhaal en een boeiende familiesaga tegen de achtergrond van zwarte bladzijden die niet zijn omgeslagen en nooit vergeten mogen worden.

Ingrid Vander Veken schrijft verhalen, romans en literaire non-fictie. Haar meest recente titels zijn Zwijgen (2016), een memoir over geheimen rond de Tweede Wereldoorlog, en Wat overblijft (2020), een aangrijpend boek over afscheid nemen van een huis en van dierbaren.

Uitgeverij Vrijdag | Vormgeving Intertext | Cover Studio Rubio | ISBN 978 94 6434 161 4

De laatste koningin

WILD LAND

De terugkeer van wilde dieren

Paul Cobbaert

De mythische wolf is terug in België. De oehoe en de raaf ook. De zeehond en de bever. Het olijke puttertje. De tropische boomkikker. Zelfs de mysterieuze lynx. En wie weet straks ook de iconische bruine beer? Het lijstje is indrukwekkend. Waarom keren deze wilde dieren terug naar ons land en wat zegt dat over onze natuur, vraagt journalist Paul Cobbaert zich af. Hij gaat praten met biologen, natuurwerkers, beleidsmakers en activisten. Hij schreef geen wetenschappelijk traktaat, maar vulde een vat vol verhalen. Over de laatste wolf en koning Leopold i, over nazi’s en wasberen, over boze boeren en jagers, over de bloedstollende comeback van de bever, en veel meer.

Wild land wil ook, en vooral, de schoonheid van ons eigen wildlife tonen. In woord én beeld. Het boek bevat honderden foto’s die de auteur de voorbije jaren heeft genomen in onze natuur. Wij hoeven niet naar exotische oorden om fascinerende dieren te zien. Meer zelfs: je kan voortaan op safari in eigen land, op zoek naar onze eigen Big Five …

Paul Cobbaert is freelancejournalist. Wildlife is zijn eerste passie. Hij is ook auteur van Birma: Het gouden land en de generaal.

Uitgeverij Ertsberg | Vormgeving cover en binnenwerk Intertext | ISBN 978 94 64369 94 6

De laatste koningin

HET VERHAAL VAN ANTWERPEN

Johan Vermant, Bart De Wever

Bart De Wever vertelt 33 verhalen over Antwerpen, van kleine anekdotes tot wereldschokkende gebeurtenissen. Hij schrijft over de voorhuid van Christus en een negentiende-eeuwse professor die bij kaarslicht schilderijen van Rubens opsmukte. Over een Antwerpse kandidaat die in 1831 koning van België wilde worden. Over vreselijke ziekten, verdacht vastgoed en polarisering in de pers.

Het verhaal van Antwerpen geeft inzicht in de geschiedenis van de stad. Het vertelt waar we vandaan komen, helpt ons te begrijpen wie we zijn en biedt inspiratie om te beseffen wie we willen worden. Uit de verhalen blijkt een liefde voor de stad en een liefde voor de stadsgemeenschap die er thuis is.

Bart De Wever is burgemeester van Antwerpen. Hij speelt al meer dan twintig jaar mee op politiek topniveau, maar verliest zijn ware passie nooit uit het oog: geschiedenis. Johan Vermant is al vele jaren zijn woordvoerder.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving Intertext | Cover Studio Pelckmans | ISBN 978 94 6401 936 0

De laatste koningin

DE AMAZONE VAN DE FRANSE REVOLUTIE

Het verhaal van Théroigne de Méricourt

Sarah De Grauwe & Luc Van den Broeck

Anne Josèphe Théroigne de Méricourt werd geboren in het Waalse dorpje Marcourt. Ze wilde operazangeres worden, stond op de eerste plaats tijdens de Franse Revolutie, werd ontvoerd door de Oostenrijkse keizer en belandde uiteindelijk in de psychiatrische instelling Salpêtrière in Parijs.

Velen kennen haar naam en hebben iets gelezen over haar rol als voorvechtster van vrouwenrechten tijdens de Franse Revolutie. De meeste verhalen over haar zijn echter onbetrouwbaar of gewoon fout. Het werd tijd om de fascinerende levensloop van deze Waalse vrouw te schetsen voor een modern lezerspubliek, dat meer dan ooit geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie. Dat haar proto feminisme niet het enige aspect van haar bewogen leven was en dat er ook vele vraagtekens blijven, blijkt uit deze biografie.

Luc Van den Broeck is arts. Sinds vele jaren is hij gefascineerd door de Franse Revolutie. Sarah De Grauwe schrijft proza in de vorm van romans, korte verhalen en columns.

Uitgeverij Vrijdag | Vormgeving Intertext | Cover Mulder van Meurs | ISBN 978 94 6434 159 1

De laatste koningin

Alles voor de Kempen

Jan Hertoghs

Dichtbij is soms ver weg. Een binnenland kan ook een buitenland zijn. Journalist Jan Hertoghs, een stadskind, gaat op zoek naar de streek die hij als kind leerde kennen. Daar waar het afgelegen dorp was, de thuis van zijn zwijgzame grootvader. 

Alles voor de Kempen is een poging om de Kempen en de Kempenaren te vatten. Schrijvers die in een dorp worden geboren, zijn vaak nieuwsgierig naar de stad. In dit gloedvolle boek bewandelt Jan Hertoghs de omgekeerde weg. Hij gaat na hoe dorp en platteland hem als journalist hebben bepaald; én hoeveel Kempen er in hemzelf schuilt. Het resultaat is een even bedachtzaam als liefdevol portret van een streek waar veel ongezegd blijft.

Jan Hertoghs is journalist. Hij publiceerde in De Zwijger, De Morgen en jarenlang in Humo.

Uitgeverij Tzara | Vormgeving Beeldzorg & Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 223 4007 3