DE MAROLLEN

Een eeuwenoud misverstand

Luc Surdiacourt

De Marollen. Een eeuwenoud misverstand werpt een volledig nieuw licht op de naam en de evolutie van de bekendste volksbuurt in België. Wat begon als een eenvoudige voorbereiding van een gidswandeling door de Marollenwijk, mondde uit in zeven jaar archiefonderzoek. Dit boek vat de resultaten helder en bondig voor u samen, met aandacht voor verrassende onthullingen en pittige anekdotes. Weet u bijvoorbeeld dat het hart van de Marollen vroeger in de huidige Montserratstraat lag in plaats van op het Vossenplein? En dat er zelfs een ‘Marolle straete’ bestond? Of waarom in 1980 resten van een middeleeuws kerkhof opdoken in de Voorzienigheidsstraat? Deze ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Brusselse wijk is bovendien geïllustreerd met - soms nauwelijks onderzochte - historische bronnen en knappe foto’s.

Uitgeverij Davidsfonds | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 5908 908 2

DOE EN DENK ALS EEN KAT

Stéphane Garnier

In Doe en denk als een kat laat Stéphane Garnier op een vrolijke manier zien wat wij van katten kunnen leren. Maakt een kat zich druk om haar pensioen? Of doet ze werk dat ze eigenlijk niet leuk vindt? Nee, poezen zijn vrij, kalm, wijs, elegant, trots en onafhankelijk. In dit boek lees je hoe wij ons die bewonderenswaardige kattenkwaliteiten eigen kunnen maken. Hoe we stress de kop kunnen indrukken, ons charisma kunnen vergroten en belangrijke zaken naar onze hand kunnen zetten. Stéphane Garnier heeft ongeveer veertig kwaliteiten ontdekt die onlosmakelijk met de kat verbonden zijn, maar die heel goed toe te passen in het dagelijkse leven van de mens. Doe en denk als een kat en word een levenslustig, stressvrij, trots en charismatisch iemand. Van Doe en denk als een kat werden in Nederland meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Terry Jonathans | ISBN 978 90 215 6777 8

KARDINALE DEUGDEN

Een inleiding tot het moderne leven

Rik Torfs

Nu we de totale vrijheid hebben bereikt, heeft het weinig zin meer om over zonden te spreken. Als vanzelf wordt het toch weer interessant om over deugden na te denken: een positieve eigenschap waarover we beschikken of een goede manier van handelen. Rik Torfs treft die deugden aan op onverwachte momenten, wanneer we ons met humor proberen te beschermen, de eindeloosheid van onze wereld toch begrenzen of eenvoudigweg praten met elkaar. Even scherpzinnig als verontrustend beschrijft Torfs hoe wij, hypermoderne mensen, meer mens proberen te zijn en hoe we onderweg het spoor bijster raken. Een teveel aan rationaliteit ligt volgens hem bijna altijd aan de basis van overspannen gevoelens over onszelf en foute inschattingen van de wereld, of het nu gaat over de manier waarop we ons persoonlijke geluk benaderen, over migratie denken of met onze eigen sterfelijkheid omspringen. Net omdat mensen geen rationele of volmaakte wezens zijn, is het beter om van de nood een deugd te maken.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 9978 94 6310 376 3

Onder de gordel

Guy T'Sjoen

Guy T'Sjoen staat aan het hoofd van de mannenkliniek in UZ Gent, waar mannen terecht kunnen met een brede waaier aan klachten, van verminderd seksueel verlangen en erectiestoornissen tot doping en beperkte vruchtbaarheid. Zonder blikken of blozen benoemt hij in Onder de gordel de vaakst voorkomende klachten bij mannen van alle leeftijden en stelt hij oplossingen, alternatieven en tips voor om zo lang mogelijk seksueel gezond te blijven.

Daarnaast deelt hij enkele opvallende verhalen en weetjes uit zijn praktijk. Wat heeft een hete oven te maken met de mannelijke vruchtbaarheid? Hoeveel mannen vertellen hun vrouw níét over hun vasectomie? En wat is het recept voor een sterke erectie? Een must-read voor mannen en nieuwsgierige vrouwen.

Uitgeverij Van Halewijck | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6131 771 1

Wereld­geschiedenis van Vlaanderen

Diverse auteurs

We staan nooit op onszelf. De zeer brede invalshoek in Wereldgeschiedenis van Vlaanderen toont hoe sterk invloeden van buitenaf persoonlijke en collectieve ervaringen hebben bepaald. In ruim negentig hoofdstukken wordt die geschiedenis zo verhalend mogelijk benaderd en wordt het debat gevoed met nieuwe, kritische inzichten. Wat betekent identiteit, natievorming, herkomst of geschiedenis vandaag? Wereldgeschiedenis van Vlaanderen schetst een divers en rijkgeschakeerd beeld. De gelaagdheid en meerstemmigheid van dit boek zijn het resultaat van de collectieve inspanning van een groep eminente historici, essayisten en schrijvers. De auteurs herkauwen de grote feiten niet, maar gaan op zoek naar een andere, concretere benadering van geschiedenis.

Wereldgeschiedenis van Vlaanderen laat zien hoe we in onze contreien zijn omgegaan met positieve en negatieve omstandigheden, met verandering in het algemeen. Onze geschiedenis heeft zich niet afgespeeld op een afgelegen eiland, integendeel. Gedegen onderzoek, weinig bekende historische inzichten en vertelplezier maken van Wereldgeschiedenis van Vlaanderen een uniek, meeslepend en spraakmakend boek.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 375 6

Kinderen van de kolonie

Jan Raymaekers

Het is ruim zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Dat zijn vier generaties die vanuit hun eigen ervaringen kunnen terugblikken op de koloniale tijd en hoe het de onafhankelijke republiek Congo na 1960 is vergaan.

Kinderen van de kolonie bevat een verzameling pakkende getuigenissen van individuen met een mening over Congo van de koloniale tijd tot vandaag. Van Belgen en Congolezen, Belgische Congolezen en Belgen die bijna Congolezen waren. Mensen die de koloniale tijd zelf hebben meegemaakt en mensen die de verhalen kennen en met zich meedragen. Sommige hebben heimwee en hartzeer, andere onbegrip en woede over het verleden of hoop op een betere toekomst. Wat ze delen, is dat ze erover nadenken en dat ze Congo en de Congolezen een warm hart toedragen.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover Stijn Dams | ISBN 978 94 6310 412 8

Hendrik de Man

Jan Willem Stutje

Hendrik de Man (1885-1953) was een van de meest invloedrijke Europese politici van zijn generatie. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met het illustere Plan van de Arbeid, kortweg Plan De Man. Tijdens de troebele jaren dertig wilde de socialist De Man met die aanpak de crisis bestrijden, maar de haute finance lag dwars. Meteen na de Duitse inval in mei 1940 riep hij de bevolking op zich niet te verzetten. Hij hoopte om samen met de autoritaire Leopold III een corporatief België te kunnen inrichten. Hitler zag er geen heil in. De Man trok zich in de winter van 1941 terug in de Franse Alpen en kreeg na de bevrijding politiek asiel in Zwitserland. De krijgsraad veroordeelde hem in 1946, een beslissing die hij nooit zou kunnen verkroppen.

Tot daar het levensverhaal. Wie er achter de mythe schuilging, is veel minder bekend. Jan Willem Stutje slaagt erin de fascinerende figuur in al zijn tegenstrijdigheden zichtbaar te maken. Verrassend is de aandacht voor de tragiek in De Mans bestaan: zijn mislukte huwelijken, de depressies en het morele en politieke verval waarin hij berustte. Met veel aandacht voor de historische context schetst Stutje de levensloop van een geniale en ongenaakbare denker die eindigde in verguizing en vergetelheid.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover Stijn Dams | ISBN 978 94 6310 187 5

Villa des Roses

Willem Elsschot

In het Parijse pension Villa des Roses is niets wat het lijkt. Mevrouw Brulot baat het verblijf uit met vindingrijkheid en berekening: de scharreleieren verwisselt ze met goedkopere exemplaren, het gezichtspoeder van een oudere gaste vervangt ze door aardappelmeel. Zelf wordt zij echter ook opgelicht, door de heer Martin, die op een dag spoorloos verdwijnt zonder zijn rekening te betalen. En ook de andere pensiongasten trachten zich staande te houden met opportunisme. Zo is er de Duitser Grünewald, die het jonge dienstmeisje Louise verleidt en zwanger maakt. Na haar abortus verlaat hij haar voor een ander, waarna zij gebroken achterblijft. Villa des Roses is de eerste roman van Willem Elsschot, waarmee hij meteen zijn reputatie vestigde: onvergetelijke personages, een flitsende stijl en onnavolgbare ironie.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 252 0

De vrouwen van Rubens

Rosine De Dijn

Peter Paul Rubens staat bekend om zijn weelderige vrouwenportretten, die een overweldigende zinnelijkheid uitstralen. Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn hele leven werd in grote mate beïnvloed door vrouwen. Zijn jeugd wordt getekend door de buitenechtelijke relatie van zijn vader met Anna van Saksen, de echtgenote van Willem van Oranje. Het avontuurtje resulteert in de verbanning van Rubens’ ouders en stort de familie in financiële ellende. Zijn moeder, Maria Pypelinckx, slaagt erin om in moeilijke omstandigheden de eindjes aan elkaar te knopen. In 1609 huwt Rubens zijn eerste liefde Isabella Brant, die op jonge leeftijd overlijdt aan de gevolgen van de pest. De zestienjarige Hélène Fourment, een Antwerpse koopmansdochter, wordt zijn tweede vrouw en muze. En dan zijn er nog zijn vorstelijke opdrachtgeefsters: de Franse koningin Maria de Medici, vrouw van Henri IV, voor wie hij indrukwekkende allegorieën schildert, en infante Isabella, landvoogdes der Nederlanden, van wie hij ook raadgever en vertrouweling is.

Rosine De Dijn beschrijft op onnavolgbare wijze het leven, het lijden en de passies van deze totaal verschillende vrouwen, die elk op hun manier de wereldberoemde schilder hebben gevormd. Zij schetst een kleurrijk portret van Rubens’ wereld: de dramatiek van de godsdienstoorlogen, de grote veranderingen in de schilderkunst en de diplomatie.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover Stijn Dams | ISBN 978 94 6310 379 4

Propaganda in België (1934-1951)

Paul Van Dammme

Verdoken propaganda is als gif: traag werkend, maar dodelijk efficiënt.

Aan de hand van 10 universele technieken toont Paul Van Damme glashelder hoe propaganda werkt. Hij belicht 35 concrete verhalen, die rijkelijk geïllustreerd zijn met dikwijls nooit eerder gepubliceerde archiefbeelden. Dit boek focust op een bijzonder woelige periode in de Belgische geschiedenis: de regeringsperiode van Leopold III (1934-1951). In die turbulente jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormden conflicten de rode draad. Voor welke dynamiek zorgde propaganda toen? En hoe zit het vandaag? Worden diezelfde technieken nog altijd gebruikt? De auteur analyseert, vergelijkt en actualiseert. De stijl is illustratief en narratief. Toegankelijk en meeslepend, zoals geschiedschrijving moet zijn.

Paul Van Damme werkt als leraar geschiedenis en heeft al heel wat geschiedenisuitgaven op zijn palmares, zowel educatieve als wetenschappelijke: Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten (2011), Vriend over vijand. De Grote Oorlog in spotprenten (2013) en Brugge. Een verhaal van een stad (2016). Ook verleende hij zijn medewerking aan een BBC-reportage en tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Uitgeverij Davidsfonds | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 5908 920 4

Vroeger was alles anders

Het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties

Korneel De Rynck

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? 'Vroeger was alles anders' reconstrueert in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig. Het brengt voor even de oude tijd, de jaren stillekes, terug.

Dit boek gaat over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema's en stoffige kolenkachels. Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en toiletten buiten het huis. Vroeger was alles anders. Of toch zeer veel. Verrassend voor jongere generaties, en heel herkenbaar voor wie een dagje ouder is.

Uitgeverij Angèle | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 2233 520 8