DONNA KARAN

Mijn autobiografie

Donna Karan

Donna Karan heeft een droomcarrière achter de rug. Ze verliet op 14-jarige leeftijd de middelbare school om kleding te gaan verkopen. Via de ontwerpacademie kwam ze in de modewereld terecht en ging voor Anne Klein werken. Eigenzinnig als ze was besloot ze haar eigen modemerk DKNY te beginnen en bouwde dat uit tot een wereldwijd bedrijf met een grote naamsbekendheid. In 2001 verkocht ze DKNY voor 650 miljoen dollar, maar bleef aan als hoofdontwerper. Van details uit haar jeugd, haar bijna vijftig jaar in de mode-industrie, haar twee huwelijken, het moederschap tot haar eigen ontwikkeling is dit Donna Karans eigen verhaal, in haar eigen woorden.

Barbra Streisand schrijft over Donna Karan in haar Woord vooraf bij het boek: ‘Donna kleedt mensen niet alleen; ze richt zich op hun ziel, geest en lichaam. Ze is een creatieve visionair. Gepassioneerd. Krachtig. Zorgzaam. Zeer praktijkgericht. En griezelig gul. Je wordt vanzelf helemaal verliefd op haar. Als vriendin is Donna bedachtzaam, grappig en moederlijk… Daar kan ze niets aan doen.’

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover DPS Design | ISBN 978 90 2156 068 7

Atheïstisch Woordenboek

Dirk Verhofstadt, Paul Cliteur

Het Atheïstisch woordenboek is geen werk met definities van begrippen zoals een Van Dale, maar ligt meer in de lijn van het Filosofisch woordenboek van Voltaire uit 1764 of Ideas that Matter van Anthony Grayling uit 2009. Het is een boek waarin allerlei lemma’s die met atheïsme en irrationaliteit te maken hebben alfabetisch zijn geordend, en lijkt in dat opzicht meer een encyclopedie dan een woordenboek in de gebruikelijke zin.

Het begint bij Aflaten en Arkzoekers, behandelt Bliksemafleiders en Exorcisme en onderzoekt de Lijkwade van Turijn en het Vagevuur. Boeiende figuren zoals Jean Meslier, Giordano Bruno, James Usscher en Etienne Vermeersch passeren de revue, en ook de vermeende onfeilbaarheid van de paus en de fatwa van ayatollah Khomeini over Salman Rushdie worden behandeld.

Dirk Verhofstadt (1955) studeerde rechten en pers- en communicatiewetenschappen in Gent en werkte jarenlang in de mediasector. Hij is doctor in de moraalwetenschap, professor media en ethiek aan de Universiteit Gent. Paul Cliteur (1955) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Sigrid Princen | ISBN 978 90 8924 423 9

Machiavella

Serge Simonart

Machiavella is het geheime dagboek van de eerste vrouwelijke eerste minister van allochtone afkomst - bijnaam: Machiavella -, die in 2051 bovendien president wordt van het Europese Parlement.

Een stem uit de toekomst spreekt tot ons. De stem der rede, denkt ze zelf. Dit revelerende dagboek van een insider verslaat de gebeurtenissen van op de eerste rij, op de parlementaire banken, achter de schermen en thuis. Het dagboek legt het onthutsende contrast bloot tussen wat een politicus denkt en voelt, en wat hij/zij in het openbaar zegt en doet. Het boek biedt messcherpe observaties, meedogenloze portretten, genadeloze analyses, en roddel van het hoogste niveau.

Serge Simonart debuteerde in 2014 met de ontroerende liefdesroman ‘Een medaille van vlees en bloed’. Eerder publiceerde hij zes non-fictieboeken en artikels in 200 binnen en buitenlandse bladen, waaronder Humo. Voor Klara maakte hij programma’s over onder meer Charles Dickens en werkt hij aan een achtdelige serie over Venetië.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Stien Verbelen | ISBN 978 90 8924 408 6

passage

Met Passage, Tijdschrift voor Europese literatuur en cultuur dient zich sedert eind 2013 een nieuwe en, naar we hopen, interessante speler aan op het forum van de Nederlandstalige literaire tijdschriften. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar en heeft cultureel relevante thema's als onderwerp, beschouwd in essayistische bijdragen over (aspecten van) literatuur.

Passage gaat ervan uit dat literatuur maatschappelijke en geografische aspecten heeft en dat dit interessante invalshoeken aanlevert ter beschrijving van literaire werken en hun auteurs. In die zin worden thema's gezocht die relevant zijn en op bepaalde fenomenen, locaties of situaties een boeiende blik zouden kunnen werpen.

Uitgeverij Garant | Vormgeving Intertext | ISBN 978 90 4413 215 1

HET LIEGEND KONIJN

Jozef Deleu

Het Liegend Konijn is een tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Twee keer per jaar – in april en oktober – brengt het blad een gevarieerd beeld van onze actuele Nederlandstalige poëzie. Het bevat uitsluitend nieuwe, niet eerder gepubliceerde gedichten: uit het nest geroofd.

Honderden dichters uit het hele Nederlandse taalgebied hebben al aan Het Liegend Konijn meegewerkt. Ze vormen een bont gezelschap van jonge debutanten, rijpe poëten en oude meesters. Diversiteit en respect voor uiteenlopende poëtica’s liggen aan de basis van een unieke mix waardoor ieder nummer een kleurrijke waaier biedt van onze hedendaagse poëzie.

Het oktobernummer 2015 van Het Liegend Konijn, onder redactie van Jozef Deleu, bevat 150 nieuwe gedichten van 31 dichters. Ook aan dit nummer werkten zowel bekende als debuterende dichters mee. Uit talloze recensies blijkt de grote waardering voor dit unieke tijdschrift:

‘Het Liegend Konijn is altijd weer een ontdekkingstocht, want allerlei poëtica’s komen naast elkaar voor.’ (De Morgen

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Filip Coopman | ISBN 978 90 81696 19 7

collaboratie, fortuin en ondergang

Familiekroniek 1914-1945

Herman Portocarero

Na het overlijden van zijn vader vindt Herman Portocarero in de nalatenschap een onuitgegeven manuscript, opgetekend door zijn overgrootmoeder. De lectuur van deze kroniek is het startpunt van een jarenlange dwaaltocht door een duistere familiegeschiedenis. Een speurtocht naar een antwoord op vragen die geen neutraal antwoord verdragen.

Het verhaal begint in een onooglijk dorp in het Portugese binnenland. Daar ligt de vroegste oorsprong van de naam Portocarero. De reconstructie vindt ook sporen terug in een Spaans paleis en in een Nederlands kasteel, het Vrouwenhof in Roosendaal. De diepste littekens in deze familiegeschiedenis worden gebrand in de twintigste eeuw, tijdens de twee wereldoorlogen – daar wordt een verhaal van collaboratie en neergang geschreven.

Collaboratie, fortuin en ondergang is een levendig en intrigerend verhaal, een waargebeurde saga dwars door de chaos en het wrakhout van de twintigste eeuw. Genadeloos over de feiten, altijd met respect voor de mensen die deze geschiedenis geschreven hebben.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Joaquin Portocarero | ISBN 978 94 6131 416 1

KING ALBERT’S HEROES

Hoe 400 jonge Belgen vochten in Rusland en de VS veroverden

August Thiry, Dirk Van Cleemput

Herfst 1914. De IJzervlakte staat blank, soldaten in de loopgraven. Vierhonderd jonge Belgen komen samen in Parijs. Een elitegroep. Ze gaan aan de slag met pantserauto’s en worden het ACM, les Autos-Canons-Mitrailleuses. Enkele maanden later merkt een Russische kapitein hen op aan de Frans-Belgische grens: hij onderhandelt met koning Albert, en die schenkt het korps van de pantserauto’s aan de Russische tsaar.

Dat is het begin van een onwaarschijnlijke odyssee die de jonge soldaten over de hele wereld brengt. In 1915 en 1916 vechten ze mee in Rusland in het leger van de tsaar, en weerstaan ze de barre kou van de Karpaten. Een jaar later beleven ze de Russische revolutie van op de eerste rij en raken ze betrokken in de burgeroorlog die losbarst na de machtsovername door Lenin en Trotski. Ze bemachtigen een trein, sporen dwars door Siberië naar China en steken van daar in 1918 de Stille Oceaan over naar de Verenigde Staten. Daar worden de vierhonderd soldaten als helden onthaald, King Albert’s Heroes, en mogen ze defileren van San Francisco tot New York.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 380 5

de muziek van mijn leven

Jessye Norman

Sopraan en operadiva Jessye Norman vertelt in haar eigen woorden over haar leven.

Het leven van sopraan Jessye Norman is net zo bewogen en aangrijpend als die van de vele operarollen die ze vertolkte. Norman groeide op in het zuiden van Amerika, waar ze te maken kreeg met racisme en de civil rights movement. Al op jonge leeftijd ontdekte ze haar liefde voor muziek en opera, die werd gestimuleerd door haar ouders. Na een opvoeding waarin de kerk een grote rol speelde, wist ze van haar passie haar beroep te maken. Dankzij haar bijzondere stem en fenomenale techniek schitterde ze in alle grote operahuizen van de wereld. Jessye Norman geniet ook bekendheid als jazz-zangeres. In deze autobiografie vertelt Norman over de sterke vrouwen die haar inspireerden en over haar leven, maar uiteraard ook over de grote rollen, van Aida via Carmen tot Sieglinde, en de wereldberoemde optredens, zoals het zingen van de Marseillaise bij de 200ste verjaardag van de Franse Revolutie.

In deze fascinerende autobiografie zult u op elke bladzijde Jessyes unieke aanwezigheid voelen; haar passie, haar gevoel voor humor en haar levensvreugde.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Scribent | ISBN 978 90 2155 929 2

het verborgen leven van FIDEL CASTRO

Onthullingen van zijn lijfwacht

Juan Reinaldo Sanchez & Axel Gylden

Het verborgen leven van Fidel Castro is een onthullend boek over de voormalige leider van Cuba. De auteur, Juan Reinaldo Sánchez, werkte 17 jaar als lijfwacht van Castro en maakte deel uit van zijn inner circle. Na zijn ontsnapping naar Amerika schreef Sánchez dit opzienbarende verhaal, waarin hij talloze onthullingen doet die een nieuw licht werpen op het leven van de dictator. Zo was Castro’s vakantieverblijf geen eenvoudige vissershut, maar een geheim paradijselijk eiland. Officieel is Fidel Castro sinds 1961 getrouwd, maar hij heeft twaalf kinderen uit vijf relaties. Castro is geobsedeerd door zijn veiligheid en heeft tot nu toe 638 moordpogingen overleefd. Lees in dit boek over het tot dusver onbekende, werkelijke leven van Fidel Castro.

Juan Reinaldo Sánchez groeide op in een middenklassegezin tijdens het Batistaregime. Hij werd een fervent voorstander van de revolutie en was bereid te sterven voor zijn leider. In 1977, na een militaire opleiding, ging Sánchez werken als persoonlijke beveiliger van Fidel Castro.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Scribent | ISBN 978 90 4391 763 6

JAKOB EN ZEELAND

Bertie Janssen

Eerst was er niemand. Maar op een dag kwamen Jakob en Zeeland, niemand weet waarvandaan, en ze klommen tot bovenaan toe. ‘Hier is het,’ zei Jakob. Zeeland knikte en wees met zijn snavel: ‘We kunnen de wolken aanraken,’ zei hij. ‘En we kunnen de hele wereld zien. Tot aan de rand!’ Ze trokken in het huisje dat hen al verwachtte. En toen was het net of het altijd al zo was geweest …

Uitgeverij De Vries-Brouwers | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 5341 551 1