QATAR

Het golfstaatje dat de wereld opkoopt

Willy Laes

Qatar. Een minuscuul schiereilandje gelegen in de Perzische Golf, tussen Saudi-Arabië en Iran. Niet groter dan één derde van België, met 250.000 inwoners. Per hoofd tweemaal het jaarinkomen van een Amerikaans staatsburger. Immens rijk. Onbegrensd ambitieus. Gevaarlijk fragiel. Decadent en corrupt. Een dwerg met een grenzeloze honger.

Qatar is een financiële grootmacht die wereldwijd investeert in de bankwereld, de auto-industrie, de vastgoedsector, het wetenschappelijk onderzoek, de kunst en de media. Én in sport, om zich te profileren op de wereldkaart. 2016: wereldkampioenschap wielrennen; 2019: wereldkampioenschap atletiek; 2022: wereldbeker voetbal. Met corruptie als breekijzer bij de toewijzing van deze evenementen, die plaatsvinden in een woestijngebied waar tijdens de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot 50 graden Celsius. Qatar is bevriend met de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar promoot ondertussen de meest radicale islam, steunt de Moslimbroeders en financiert stiekem IS. Dit pamflet toont het ware gelaat van de autoritaire en gevaarlijke golfstaat: tussen decadentie en corruptie.

Willy Laes (1946) is mensenrechtenactivist en onder meer de eerste Vlaamse voorzitter van Amnesty International Vlaanderen. Hij was leraar en adjunct-directeur van het Koninklijk Atheneum Keerbergen. In 2015 verscheen van hem Een jaar na Charlie Hebdo. Een pamflet.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Pascal Van Hoorebeke | ISBN 978 94 8924 531 1

VUILE ZWARTE

Racisme in het Belgische voetbal

Frank Van Laeken en Paul Beloy

Het is een verdoken probleem. Toch hoor je elk weekend wel ergens iemand ‘Makak!’ of ‘Stomme neger!’ roepen op onze velden. Vaak zelfs op meerdere velden en uit meerdere kelen tegelijk. In dit boek wordt een aantal recente incidenten uit het Belgische voetbal onderzocht, zowel in de hoogste divisie, als in het jeugdvoetbal. We hebben het over de ‘carnavalsmatch’ in Aalst die voortijdig werd afgefloten omdat de lijnrechter voortdurend werd beledigd. We gaan dieper in op de noodkreet van een mama die het niet meer ziet zitten om haar kind te laten voetballen in vijandige omstandigheden. We benadrukken dat het ook in ‘omgekeerde’ richting gebeurt. En we geven enkele voorbeelden van goede initiatieven. In de hoop dat we ogen zullen openen en dat er eindelijk actie tegen ondernomen wordt. Daarnaast vertelt Vuile zwarte ook het verhaal van het verleden, over hoe de eerste voetballers van Afrikaanse origine in de Belgische competitie werden ontvangen, en toont het boek hoe in het buitenland met het probleem van racisme wordt omgegaan.

Frank Van Laeken (1959) is zelfstandig journalist. Hij publiceerde Als het werk stopt, Het geld van het voetbal en De Grote Duivels (samen met Geert De Vriese). Paul Beloy (1957) kwam op zeer jonge leeftijd vanuit Congo naar België. Hij voetbalde professioneel bij KV Mechelen, Beerschot en Lierse, werd later community manager van (Germinal) Beerschot. Hij is nu coördinator anderstalige nieuwkomers op een atheneum en diversiteitscoach.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Maarten Deckers | ISBN 978 94 8924 528 1

DE RACE NAAR HET WITTE HUIS

Vijf presidentsverkiezingen door de ogen van een Vlaming in Washington

Bart Deelen

2016 staat volop in het teken van de langste, meest onvoorspelbare en wellicht belangrijkste politieke show op aarde: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bart Deelen woont sinds 1999 in Washington en is daardoor een bevoorrechte getuige van de vijf campagnes sinds de millenniumwissel. In De race naar het Witte Huis helpt hij de lezer om de huidige wedloop naar de Oval Office te begrijpen. Hij geeft een antwoord op een aantal veelgestelde vragen: welke hindernissen moeten de kandidaten overwinnen voor ze een gooi kunnen doen naar het hoogste ambt? Wat zijn de spelregels tijdens de voorverkiezingen? Waarom duren die zo lang en zijn ze zo duur en complex? En waar komt de revolte binnen de Republikeinse partij, met Donald Trump als exponent daarvan, vandaan?

De race naar het Witte Huis biedt een terugblik op vijf verkiezingen, trends, terugkerende thema's en de factoren die winst of verlies bepalen. Komen aan bod: de controversiële verkiezingsuitslag in 2000, de impact van 9/11 op de campagne van 2004, de historische overwinning van Barack Obama en het verrassende verloop van de huidige campagne. Maar het boek graaft dieper en staat ook stil bij verklarende factoren zoals de toegenomen politieke polarisatie, de opbouw van een campagne, de registratie en mobilisatie van kiezers ... Alles wat de kritische Europese lezer nodig heeft om de Amerikaanse verkiezingsrace te doorgronden.

Bart Deelen woont met zijn Belgisch-Amerikaanse gezin in Washington en werkt er sinds 2001 voor de Belgische ambassade.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Filip Coopman, tinxz | ISBN 978 94 6131 496 3

HOLLYWOOD BOULEVARD

Een eeuw filmsterren

Steven De Foer

Waarover zouden Charlie Chaplin en Leonardo DiCaprio het hebben als ze elkaar zouden ontmoeten? Zouden Judy Garland en Marilyn Monroe het opnieuw doen, als ze vooraf wisten hoe het sterrendom hen zou vermorzelen? Wisten Marlon Brando, Al Pacino en Daniel Day Lewis hoe schadelijk het kan zijn om emotioneel te veel te investeren in een rol? En hoe slagen hedendaagse sterren als Catherine Deneuve en Tom Hanks erin hun mentale evenwicht te bewaren?

Steven De Foer vertelt in Hollywood Boulevard welke filmsterren de voorbije eeuw het meest gekleurd hebben. In veertig meeslepende, merkwaardige levensverhalen vol glamour doorprikt hij de mythen van Hollywood en daarbuiten. Of bevestigt hij ze, want zowat alles in Hollywood is larger than life.

Steven De Foer (1965) is een cinemagek die voor De Standaard ontelbare filmrecensies schreef, de grootste sterren interviewde en zich verdiepte in de fascinerende wisselwerking tussen filmmagie en de realiteit van de echte wereld. Zo ontmoette hij veel van de sterren in dit boek, in levenden lijve of door voor hun graf te staan. De Standaard-lezers kennen De Foer ook als schrijver van grote buitenlandse reportages. Na zijn correspondentschap in Nederland schreef hij Onder Hollanders (2001).

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en Boekverzorging Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 151 6

SALAFISME VERSUS DEMOCRATIE

Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt onderzoekt de verhouding tussen de radicale islam en een weerbare democratie. Daarbij focust hij op salafistische organisaties en de terreuraanslagen die in hun naam of op basis van hun gedachtegoed gebeuren. Vormt het salafisme een bedreiging voor onze democratie en hoe kunnen we ons daartegen verweren binnen de krijtlijnen van de rechtsstaat? Volgens de auteur moeten we radicale islamitische organisaties die de fundamenten van onze westerse samenleving willen ondermijnen een halt toeroepen. We mogen immers niet langer tolerant zijn voor de intoleranten. We moeten met veel meer kracht opkomen voor onze liberale grondwaarden zoals de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van geloof en staat, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, en het recht op zelfbeschikking. Een weerbare democratie moet nagaan of salafistische organisaties wel thuishoren in onze westerse samenleving.

Dirk Verhofstadt (1955) is doctor in de moraalwetenschap en professor Media en Ethiek aan de Universiteit Gent. Hij schreef politiek filosofische boeken zoals Het menselijk liberalisme, Pleidooi voor individualisme en Atheïsme als basis voor de moraal waarin hij resoluut kiest voor een seculiere samenleving.

Uitgeverij Houtekiet | Cover en Vormgeving Intertext | ISBN 978 94 8924 537 3

DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN MIJN VADER

Ronny Mosuse

Mijn kinderen hebben hun opa nooit gekend, maar eerlijk gezegd: ik ook niet. Mijn vader was voor mij ook een man van vele mysteries. Waarom bijvoorbeeld ligt hij hier op een moslimkerkhof in Luik begraven? Waarom waren er geen andere leden van de familie Mosuse dan zijn eigen kinderen op zijn begrafenis? En waarom sta ik hier eigenlijk te wenen voor het graf van een man die ik nauwelijks heb gekend?

Hoe meer verhalen je over iemand kent, hoe beter je zelf de geschiedenis van die persoon kan reconstrueren. Maar wat weet Ronny Mosuse eigenlijk over zijn Congolese vader? Dat is de vraag die hij zich steeds vaker stelt nadat zijn broer Robert hem op een ochtend in 1995 opbelt om te melden dat hun vader is overleden.

De verborgen geschiedenis van mijn vader is het meeslepende relaas van een man die op zoek gaat naar de wortels van zijn eigen doen en laten, van een vader die zich afvraagt wat vaderschap precies is, van een verzamelaar die zijn verleden in elkaar knutselt om zijn kinderen het levensverhaal van hun opa te kunnen vertellen.

Ronny Mosuse is zanger, auteur, componist en specialist van zijn eigen leven.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Tinxz | ISBN 978 94 6131 381 2

RWANDA, MIJN VERHAAL

Johan Swinnen

In het voorjaar van 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda. Van 6 april tot half juli komen er minstens een half miljoenmensen om. Belgisch ambassadeur Johan Swinnen moet Kigali in allerijl verlaten. Sedert zijn aankomst in de zomer van 1990 heeft hij van zeer nabij de kantelmomenten in de aanloop naar de tragedie meegemaakt.

Tweeëntwintig jaar later probeert Johan Swinnen te begrijpen hoe een hervormings- en vredesproces jammerlijk faalde en hoe de genocide heeft kunnen gebeuren. Met grote zin voor detail en nuance beschrijft hij de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis voor zijn ogen ontspoorde. Zo groeit Rwanda, mijn verhaal uit tot een boek over Afrikaanse agenda’s en verzuchtingen, maar ook over de rol die wij, Belgen en Europeanen, willen en kunnen spelen in Afrika.

Johan Swinnen (1946) bekleedde diverse diplomatieke posten over de hele wereld, onder andere in Genève, New York, Madrid, Den Haag en Kinshasa. Van augustus 1990 tot april 1994 was hij Belgisch ambassadeur in Kigali, Rwanda. Sinds 2011 is hij met pensioen.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en Boekverzorging Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 001 4

HET BOEK VAN MIJN LEVEN

Het boek van mijn leven is een uniek project van Zorgbedrijf Antwerpen, waar ieder die dat wenst zijn of haar eigen levensverhaal kan laten uitwerken tot een persoonlijk boek dat leest als een roman. Intertext verzorgt de lay-out van de reeks, die bestaat uit echte verhalen van echte mensen. Het kan hierbij gaan om een levensverhaal, het verhaal van een koppel, maar net zo goed het verhaal van een carrière, een bedrijf, een vereniging: een boek zorgt ervoor dat verteller en verhaal blijven bestaan. De professionele begeleiding van Zorgbedrijf Antwerpen maakt dat het een boek wordt dat men met plezier cadeau geeft of cadeau krijgt.

De levensverhalen worden op basis van drie diepte-interviews uitgeschreven door een ervaren journalist of redacteur, en zo mogelijk geïllustreerd met een 20-tal foto's.

Elk boek telt 80 tot 120 bladzijden en hoewel de oplage theoretisch beperkt kan zijn tot één uniek exemplaar, ziet het er écht uit als een boek. Het heeft de afmetingen van een roman en wordt gedrukt op zacht romanpapier, in een iets groter lettertype dan normaal voor optimaal leescomfort. Uiteraard kunnen ook meer exemplaren worden besteld. De boeken worden mooi gebonden afgewerkt, met harde kaft.

Vormgeving Intertext | Voor meer info: mijnboek.zorgbedrijf.antwerpen.be

PIETER BRUEGEL

De biografie

Leen Huet

Van alle kunst uit de Vlaamse school lijkt het werk van Pieter Bruegel (1525?-1569) het meest kenmerkend voor de Lage Landen. Schilderijen als De spreekwoorden, De kinderspelen, Dulle Griet, De boerendans en Luilekkerland zijn herkenbaar en geliefd. En ze maakten van Pieter Bruegel een folkloristisch icoon, ook al strookt dit niet helemaal met zijn levensloop.

Leen Huet schreef met Pieter Bruegel de eerste echte biografie van de zestiende-eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed. Deze caleidoscopische biografie is in meerdere opzichten magistraal geschreven, niet het minst omdat Leen Huet een nieuwe interpretatie geeft aan Dulle Griet.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Dooreman | ISBN 978 94 6310 081 6

EEN UNIE VAN HET EIGEN

Joachim Pohlmann

Armin Ickx kijkt vanuit het hoofdkantoor van de bank waar hij werkt uit over Brussel. De stad is in de ban van de zoveelste eurotop. Het verkeer staat volledig vast. De felle protesten tegen het kille beleid zwellen aan en komen steeds dichterbij. Maar Armin slaat het allemaal ogenschijnlijk onbewogen gade. Je kunt protesteren wat je wil, meent hij, het systeem valt op die manier niet te veranderen. Bovendien heeft hij wel wat anders aan zijn hoofd. Hij heeft zijn vader beloofd nog één keer met hem naar Berlijn te gaan. Net als vroeger. Veel meer dan een trip down memory lane belooft die reis een zoektocht te worden naar de oorsprong van hun door de oorlog en ideologische twisten getekende familie. Maar wat is die familiegeschiedenis nog waard nu Europa zijn zwanenzang lijkt te hebben ingezet?

Een unie van het eigen is een ideeënroman over vier generaties Vlamingen die ontdekken wat er na een verwoestende eeuw nog overblijft van hun idealen.

Joachim Pohlmann groeide op in de Postelse bossen, tussen de bomen, de paters en de restanten van een wereld die verloren is. Als student leerde hij Bart De Wever kennen, toen assistent aan de universiteit. Hij volgde hem naar Antwerpen en werd zijn speechschrijver en woordvoerder. In 2012 debuteerde hij met de roman ‘Altijd iets’. Daarnaast heeft hij een tweewekelijkse column in De Morgen.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Leen Depoorter | ISBN 978 94 6310 112 7

MERYL STREEP

De geboorte van een icoon

Michael Schulman

In deze biografie over Meryl Streep – de IJzeren Dame van het witte doek – schetst Michael Schulman het portret van een vrouw, een tijdperk en een beroep. Meryl Streep – De geboorte van een icoon beschrijft niet alleen het leven en de liefdes van deze bijzondere vrouw, maar vooral ook haar ontwikkeling tot een van de grootste actrices aller tijden. Natuurlijk komen ook haar krachtige ideeën over huwelijk, feminisme, liefde en opoffering aan bod. Michael Schulman is in de huid van Meryl Streep gekropen en beschrijft gebeurtenissen en feiten over relaties van de actrice die niet algemeen bekend zijn. Meryl Streeps leven als topactrice is een voorbeeld voor velen en dit boek zal voor hen een bron van inspiratie zijn.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover DPS Design, Davy van der Elsken | ISBN 978 90 215 6276 6

IN DE PUTTEN

Dirk Draulans

Al enkele jaren woont Dirk Draulans in de Scheldepolders, vlak bij het immer uitdijende havengebied. Daar ziet hij elk seizoen hoe mens en natuur elkaar helpen of voor de voeten lopen. In zijn natuurdagboek In de Putten volgt hij een jaar lang zijn omgeving. Het is het relaas van een leven in een conflictzone, waar mensen wonen en werken met vaak onverzoenbare belangen. Dirk Draulans neemt het standpunt in van de natuurminnaar die meent dat niet alleen kwetsbare mensen, maar ook kwetsbare dieren aandacht verdienen. Nauwkeurig beschrijft hij wat er elk seizoen in de natuur gebeurt en hoe het gebied verandert. ‘Er is geen ongerepte natuur meer in ons land’, schrijft Dirk Draulans. ‘Er is alleen nog natuur die gedoogd wordt, of die gemaakt wordt op plaatsen waar ze zo min mogelijk in de weg ligt.’ In de Putten is een boek waarin onze dubbelzinnige houding tegenover de natuur haarscherp wordt ontleed. Het is een wonderlijke ontdekkingstocht vol prachtige weidevogels, menselijke overmoed en nostalgie naar een voorbije wereld die nog helemaal anders was, maar daarom niet noodzakelijk beter.

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver. Hij is doctor in de wetenschappen en werkte aan de universiteit van Oxford, waar hij zich bekwaamde in de gedragswetenschappen. Sinds 1987 is hij redacteur bij Knack. Zijn ervaringen als oorlogscorrespondent en Afrikaganger heeft hij neergeschreven in tal van geruchtmakende boeken.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Dooreman | ISBN 978 94 6310 004 5

EEN ZOEN VAN KIM GEVAERT

En andere verhalen uit 30 jaar sportjournalistiek

Ivan Sonck

Ooit woonden ze op een kilometer van elkaar, Ivan Sonck en Eddy Merckx. Ivan bewonderde Eddy, het omgekeerde was zeer twijfelachtig. Hebben de heren, nu ze de zeventig zijn gepasseerd, vrede gesloten? Kon een voormalige chef van de VRT-sportredactie tot de intelligentsia worden gerekend? En waarom wilde een Vlaams Belanger omroeper worden bij de Ivo Van Damme Memorial? Prangende vragen waarop dit boek de antwoorden levert. Ook minder ernstige thema’s komen aan bod: de allermooiste wedstrijden waarvan Sonck, een atletiekfreak, getuige was, zijn bijzondere belangstelling voor Shalane Flanagan, een Australiër in Rome of het buitenverblijf van de wereldberoemde Finse toondichter Jan Sibelius. En natuurlijk, die kus van Kim Gevaert.

Ivan Sonck is doctor in de rechten maar wilde al van kindsbeen af sportjournalist worden. Decennialang werkte hij voor de openbare omroep en Eurosport, voornamelijk als atletiekverslaggever, zijn grote passie. Sonck schrijft nog altijd voor Runner’s World en is zelf een fervent loper.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Joris Thys | ISBN 978 90 2156 420 8

ZWERFSTEEN

Kathelijn Vervarcke

‘Mijn naam is Samuel O’Samba. Daarmee is het voornaamste over mij gezegd. O ja, en dat ik vandaag mijn moeder voor dood achtergelaten heb. Daar moet ik niet al te veel mee inzitten. Ik heb al genoeg geboet. Sterker nog, toen de misdaad zich aandiende, had ik het gevoel dat gerechtigheid eindelijk geschiedde.’

De 17-jarige Samuel krijgt voor het eerst de kans om zijn leven te veranderen. Het enige dat hij daarvoor moet doen is: niets. Terwijl zijn moeder in de garage zelfmoord aan het plegen is, trekt Samuel de deur achter zich dicht en slaat hij op de vlucht. Hoe is het zo ver kunnen komen? En zal Samuel verantwoording moeten afleggen?

Deze ontluisterende young adult-roman kruipt in het hoofd van een vereenzaamde, ontspoorde jongere, die over zijn moeizame leven vertelt als een harde grap.

Kathelijn Vervarcke is leerkracht Nederlands en schrijft romans, historische werken en scenario’s. Als toneelauteur en -regisseur is ze gespecialiseerd in de Eerste Wereldoorlog. Dit boek is haar eerste young adult-roman.

Uitgeverij Abimo | Vormgeving Intertext | Cover Eva Neirynck, Studio Muts | ISBN 978 94 6234 531 7